Østlendingen, 30.07.2011


 

STÅR PÅ: Johnny Tørrissen er godt i gang igjen med å bygge opp en ny biestamme etter sykdommen som førte til sanering av den gamle. foto: Sverre Viggen


Bygger opp ny stamme

 

Johnny Tørrissen og hans Finnskoghonning er på offensiven igjen. En ny biestamme er i ferd med å bygges opp. Produksjonen vil gå for fullt i sommer og høst.

 

Av:

Sverre Viggen

Publisert

Publisert lørdag 30. juli 2011 kl. 03:00.

Sist oppdatert fredag 29. juli 2011 kl. 21:18.

 

 

SELGER:

Tørrissen har ingen problemer med å få solgt det han lager.

(foto: Sverre viggen)

 

 

Tørrissen nærmer seg det stadiet han og virksomheten var på da han kjøpte 10 kuber på Sørlandet og fikk en smittsom sykdom med på kjøpet. Det gjorde at han måtte brenne opp hele besetningen og begynne på nytt.

 

Skal videreutvikle

Etterspørselen på honning fra Finnskogen er stor. Alt som produseres blir solgt.

– Det har hele tiden gått veldig bra med den delen. Derfor var det meningen at 2011 skulle bli det første året med fullt kjør. Så kom det en smell, men jeg har hele tiden vært klar på at jeg skulle i gang igjen. Det var tungt å måtte brenne 192 kuber, og jeg har vært usikker på hvor lett og raskt det ville bli å starte på nytt. Pr. i dag har jeg ikke en like god stamme som jeg hadde. Jeg må avle fram en ny og snill bie. Målet er å komme dit jeg var og forhåpentlig enda noen skritt videre, sier Tørrissen.

Han har også fullført utbyggingen av foredlingsanlegget på Velta på Åsnes Finnskog. Et hypermoderne anlegg.

– Jeg vet ikke om det er akkurat det. Men jeg har fått det slik jeg vil ha det, og slik jeg mener det vil fungere best for min virksomhet, forklarer birøkteren på Åsnes Finnskog.

– Jeg drev tungvint i starten for noen år siden med blant annet mye bæring og tunge løft. Nå går alt på hjul, fortsetter han.

 

Veldig bra lyngtrekk

I fjor var det glitrende sommertrekk, og honningen som ble slynget og produsert gikk radig unna. Sjukdommen som kom på de nye biene, hadde ingen innvirkning på det. At hele besetningen ble brent, skyldtes smittefare for senere produksjon.

I år ser sommertrekket ut til å bli heller elendig, mens lyngtrekket blir meget bra. Både på Finnskogen og på fjellet.

– Vi er selvsagt avhengig av trekkforholdene. For jeg skal videreforedle all honning. Den skal på glass og selges. Når man driver med noe der naturens gang er avgjørende, kan det gi svingende resultater. Men jeg trives med dette, og det betyr veldig mye, sier Tørrissen.

Han har fått et lite bein ekstra som forhandler av svensk utstyr til honningproduksjon. Og mer er på gang i nær framtid.